Stichting Visserijkundig Onderzoek Oost-Nederland Minimaliseren

Monitoringsploegen

Ik mag me gelukkig prijzen om al ruim 10 jaar deel uit te maken van twee ploegen vrijwilligers bij Sportvisserij Oost-Nederland. Beide ploegen zijn gericht op onderzoek naar de visstand in de wateren van twee waterschappen: De ploeg 'Veluwe' doet monitoringswerk voor het waterschap “Vallei en Veluwe” en de ploeg 'Salland' voor het waterschap “Groot-Salland”. Thom de Waard uit Zuidveen is de leider van de ploeg 'Salland' en algemeen materiaalbeheerder. Ik leid de andere ploeg. Daarnaast coördineer ik de activiteiten van beide ploegen. Samen tellen we ruim twintig vrijwilligers, waarvan er 4 tot 6 per keer meegaan de polder in. We onderzoeken in opdracht van verschillende waterschappen bepaalde stukken water en registreren de gevangen vissen op soort en op lengte. Ook verrichten we onderzoeken op verzoek van hengelsportverenigingen. Om deze klussen te klaren beschikken we over twee motorboten, elektrovisapparaten, draagbare DEKA's, diverse zegens en een verzameling schepnetten. Verder hebben we waadpakken, bodywarmers en genieten we de onmisbare steun van Sportvisserij Oost-Nederland.Dagje praktijk

‘t Is vijf uur in de middag. Ik ben net thuis van een monitoringsklus in de Hattemerpolder in het noorden van de Veluwe. We hebben vandaag drie stukken water bevist met zeer wisselende resultaten. In het eerste stuk kwamen slechts drie soorten in de bak: baars, 10-doornige stekelbaars en kleine snoek. Het tweede stuk leek oninteressant: Een sloot, 5 meter breed en ondiep. Met de zon als hulpje konden we de gehele bodem overzien. 'Wordt niks', was onze eerste gedachte. Maar, taakbewust en gedreven tot op het bot, toch de boot in het water. De bb-motor eraf, aggregaat en twee mannen in de boot, elk met een anode-schepnet (stroom) en twee man aan de touwen. Zo kan de gehele breedte ineens worden afgevist. Het resultaat was niet te geloven. Van onder het groen kwamen ze te voorschijn: kleine modderkruipers, een kolbleitje, baarsjes, zeelten (tot 26 cm), palingen (8 stuks, tot 80 cm!!), vetjes, posjes, 3- en 10-doornige stekelbaarsjes, bittervoorntjes, bermpjes, riviergrondels en een marmergrondel. Verbazing binnen de ploeg. Zegge en schrijve 13 soorten in een onooglijke sloot! Het derde stuk leverde negen soorten op, waaronder enkele fraaie snoeken en een viertal ferme zeelten. Daarna de boot en de spullen schoonmaken, inpakken en op naar een gelegenheid om even een 'balletje' te nuttigen en de dag door te praten.Meedoen?

Als er bij u nu iets gaat kriebelen en het lijkt u ook leuk om af en toe met een ploegje stoere mannen de polders in te trekken en visonderzoek te plegen, mail me dan eens. Als u dan ook nog de beschikking hebt over een auto met een trekhaak, dan hebt u al een streepje voor! Nieuwe ploegleden moeten wel enkele cursusdagen volgen.

Maar de belangrijkste eigenschap is toch: het belangrijk en leuk vinden om iets voor de visstand te willen doen. 
Wie weet krijg ik een berichtje van u! 

Contact

Jan Pepping 
secretaris Stichting VisserijKundig Onderzoek Oost-Nederland. 
stichtingvkooost@gmail.com 
06-23615276
spacer
dummy